Peper en zout de vogels en bak ze in de uitgebruiste, fel hete boter
± 10 minuten aan.
Zet ze in de op 210°C voorverwarmde oven en braad ze in ± 30
minuten mooi bruin en net gaar.
Haal ze uit de oven en uit de braadslee.
Blus de braadboter met de wijn, kook los en in (= 'jus sans plus') of
gebruik 2 dl vocht en bind dat licht met aangemaakt aardappelmeel (= 'jus
lié').
Verrijk de zuurkool met de gewelde rozijnen, de stukjes geweekte gedroogde
appeltjes en de blokjes zuurkoolspek (even gekookt en gespoeld).
'Verstop' er de hoenders in (geheel, gehalveerd of gevierendeeld) en
overgiet het gerecht met 1 1/2 dl water.
Laat de parelhoen en de zuurkool onder een deksel, in een oven van
180°C ± 20 minuten 'met elkaar bevriend raken'.
Serveer met gekookte aardappelen of 'puree met een korstje', en de op
smaak gecontroleerde jus.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |